Ara toca Catalunya, ara toca Europa

Manifest del PSC amb motiu del 9 de maig, Dia d’Europa

En aquests darrers anys, Europa ha hagut d’afron- tar grans reptes del tot imprevisibles al comen- çament d’aquest mandat del Parlament Euro- peu: la pandèmia de la covid-19, la invasió russa a Ucraïna i les conseqüències econòmiques i socials que n’ha comportat, l’impacte cada cop més palès del canvi climàtic; els reptes de la transició digital i la indústria europea; l’erosió de les democràcies, i l’auge de l’extrema dreta i neofeixismes han estat factors que han influenciat la direcció de la política europea en la darrera legislatura.

A diferència de la crisi de 2008, Europa ha sabut donar una resposta ambiciosa que ha reforçat el projecte europeu: els fons Next Generation EU amb endeutament conjunt i solidari dels Estats membres, l’aprovació de la Directiva sobre sala- ris mínims adequats comuns a la UE, l’impuls de fins a 13 paquets de sancions contra Rússia, la implementació del Pacte Verd Europeu, la Llei d’intel·ligència artificial o la primera llei europea per lluitar contra la violència masclista. Han es- tat avenços importants que han situat Europa de nou a l’alçada de les demandes i necessitats de la seva ciutadania.

En un món en canvi constant i amb creixents ten- sions geopolítiques, Europa ha de ser capaç de garantir la seva autonomia estratègica per no dependre d’actors externs, i de continuar im- pulsant la transició verda i digital amb tots els reptes socioeconòmics que aquests implicaran. Alhora, cal continuar desenvolupant polítiques que reforcin la nostra indústria, que protegei- xin els treballadors i les treballadores, que en- forteixin els estats del benestar i que garantei- xin oportunitats decents per als i les joves, que avancin en els drets de les dones, i de la comu- nitat LGTBI.

En aquest context, els i les socialistes recla- mem el paper que pot i ha de tenir Catalunya en la construcció d’aquesta Europa progres- sista, justa, diversa, verda, digital i feminista, tal com sempre hem defensat. Per això, cal re- cuperar el prestigi i la influència internacional de Catalunya i establir una acció exterior de la Generalitat que es basi en els principis de concertació entre actors i de lleialtat institu- cional; de consens i d’expressió de la pluralitat del país; i d’eficàcia i transparència. Volem una acció exterior catalana que promogui l’impuls de la relació amb el veïnatge mediterrani, i un enfor- timent de la relació amb Amèrica Llatina, sense oblidar la cooperació al desenvolupament com a element central de la nostra política exterior.

Això només serà possible si el pròxim Govern de la Generalitat és liderat per Salvador Illa, qui té una forta visió europeista i internacionalista, com ha demostrat amb les diverses reunions que ha mantingut al llarg dels darrers anys amb perso- nalitats internacionals i representants d’alt nivell de les institucions europees. Per aquest motiu, us demanem que aquest diumenge feu confiança al projecte socialista per tal que Catalunya re- torni a l’escena europea i internacional i se situï de nou al capdavant de les polítiques transfor- madores europees.

Però aquest no és l’únic repte electoral que te- nim al davant. El pròxim 9 de juny se celebren les eleccions al Parlament Europeu. Els i les socialistes som els únics garants d’una Eu- ropa que sigui un model de convivència, de desenvolupament social que faci front a l’au- ge de l’extrema dreta que vol destruir el pro- jecte europeu amb atacs verbals i físics als nostres representants. Ho condemnem amb totes les nostres forces i ens comprometem a barrar-los el pas per protegir les nostres demo- cràcies. Volem una Europa capaç d’abandonar la polarització i que enforteixi la unitat i coordi- nació entre els Estats membres. Una Europa ca- paç d’abordar els desafiaments emergents i que sigui eficaç en donar resposta als problemes re- als de la ciutadania.

Per tot això, els i les socialistes defensem que ara toca reforçar de nou el lideratge de Catalunya a Europa. Ara toca Catalunya, ara toca Europa!

Deja un comentario

Blog de WordPress.com.

Subir ↑